Informatie

Cosmetische chirurgie wordt steeds populairder. In Nederland worden jaarlijks ruim 100.000 cosmetische ingrepen uitgevoerd. De kwaliteit van de zorg kan helaas nog niet overal worden gegarandeerd. Er gaat veel mis en plastisch chirurgen krijgen vaak te maken met hersteloperaties van ingrepen die niet goed zijn uitgevoerd. Vaak is sprake van een ondeskundige arts, complicaties waarbij niet op tijd is ingegrepen, of gebrek aan nazorg bij patiënten die kozen voor een ingreep in het buitenland.

Daarnaast zien wij een toename van intermediairs. Zij geven online zogenaamd ‘deskundig advies’ aan consumenten die een cosmetische ingreep overwegen. Hiermee verdienen zij veel geld. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) waarschuwt voor grote verschillen tussen klinieken, dokters en ingrepen binnen de cosmetische chirurgie.

 5 gouden regels

U overweegt een cosmetische operatie te ondergaan. Bedenk dan van tevoren goed wat u precies wilt en waarom. Bekijk ook de verschillende manieren om dit doel te bereiken, zowel chirurgisch als niet-chirurgisch. Neem hiervoor de tijd, hoe graag u de ingreep ook wilt. Het is erg belangrijk om alle opties te hebben onderzocht en de juiste chirurg te vinden. U krijgt alleen het gewenste resultaat als u de ingreep laat doen om de juiste redenen, en door een kundige chirurg, die uw wensen begrijpt.
Hieronder vindt u 5 gouden regels, die zorgen dat u een weloverwogen keuze maakt voor een bepaalde ingreep of arts. De kans op teleurstelling wordt zo een stuk kleiner.

  • 1. Bedenk van tevoren goed welke verandering u wilt zien of welk resultaat u verwacht.
  • 2. Stel vast waar en door wie u zich wilt laten behandelen.
  • 3. Bespreek uw wensen en verwachtingen met de plastisch chirurg.
  • 4. Neem voldoende bedenktijd na het eerste gesprek of consult.
  • 5. Kies bewust: is de nazorg inbegrepen? Wat krijg ik precies voor mijn geld?