Before and afters

Borstverkleining: wat houd deze operatie in?

Een operatie voor de verkleining van de borsten is, samen met de borstlift, een van de meest uitgevoerde borstoperaties in Nederland. Borsten ontwikkelen zich in de puberteit. Vaak zijn de grootte en vorm van de borsten bepaald door erfelijke aanleg. Daarnaast kunnen veel vrouwen moeite hebben met de vorm van hun borsten, bijvoorbeeld door gewichtstoename of –afname, zwangerschap en de conditie van huid- en borstklierweefsel. Onze gespecialiseerde artsen* helpen u graag om het gewenste resultaat te bereiken.

Door verlies van elasticiteit van de huid kunnen grote borsten gemakkelijk gaan hangen. Vrouwen die een verkleining overwegen, hebben vaak nek- schouder- en rugklachten. Ook esthetisch gezien kan men ongelukkig zijn met te grote borsten. Een borst verkleinende operatie kan deze klachten verhelpen en de omvang van de borsten meer in overeenstemming brengen met de vorm van het lichaam. Deze operatie kan ervoor zorgen dat u zich weer goed gaat voelen over uw borsten.

 *De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

Wat zijn de voordelen van een borstverkleining?

  • Alle soorten kleding weer aan

  • Geen rug/nekklachten meer

  • Beter zelfbeeld

  • Volledige narcose.

Wanneer ben ik geschikt voor een borstverkleining?

Als u grote borsten heeft, kan dit klachten veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van rugpijn, pijn in de schouders en nek. Te grote borsten kunnen dus een belemmering zijn bij onder meer sporten. Ook kunnen vrouwen zich door grote borsten schamen. U komt in aanmerking voor een borstverkleining als u kampt met fysieke of psychische klachten.

Gratis consult
Interesse in een borstverkleining? Klik hier om een consult in te plannen.

Hoe werkt deze operatie?

De ingreep duurt ongeveer 2 uur en vereist een overnachting in de kliniek waar u geholpen wordt. Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg uw borsten volgens het behandelplan af. Daarna wordt de algehele verdoving toegediend.

Aan de onderkant van de borst wordt een wigvormig deel van het huid- en klierweefsel weggenomen. Daarna wordt de tepel naar boven verplaatst en wordt, eventueel, de tepelhof verkleind. Op deze manier wordt er een kleinere borst gemodelleerd. Wanneer de operatie is geslaagd, wordt de borst gehecht en krijgt u een steunverband om.

Bij de operatie wordt het borstweefsel omhoog verplaatst en worden huid en borstweefsel verwijderd. Afhankelijk van de nieuwe positie van de borst wordt een gaatje gemaakt in de huid waar de tepel in wordt vastgehecht. Het hechten gebeurt vanaf de tepel recht naar beneden tot de borstplooi. De tepel wordt eventueel verkleind. Als overtollige huid en weefsel zijn verwijderd, kan de borst weer worden opgebouwd. Het afdekken van de wond gebeurt met gaasjes en een steunverband.

Zichtbaarheid
De littekens bij beide borsten zijn ankervormig. De onderkant van het anker valt in de natuurlijke borstplooi. Vanuit het midden loopt het dan verticaal omhoog naar de tepel met een cirkeltje rond de tepelhof. Na genezing zullen de littekens in de borstplooi en rond de tepelhof nog nauwelijks zichtbaar zijn. Het deel dat verticaal van de borstplooi naar de tepel loopt, zal vaak wel zichtbaar zijn.

Vlak voor de operatie verwijdert u alles wat los in of op uw lichaam zit. Denk aan een kunstgebit of andere loszittende protheses in de mond, contactlenzen en/of gehoorapparaat. Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie.

Let op: de betaling van uw behandeling dient uiterlijk 4 weken van tevoren voldaan te zijn.

borstverkleining

Voor de borstverkleining

BEFORE AND AFTERS
borstverkleining

Na de borstverkleining

OPERATIE BORSTLIFT

Wat kan ik na de borstverkleining verwachten?

Na de borstverkleining verblijft u een nacht in de kliniek. Na de behandeling komt u op de uitslaapkamer. Hier worden onder andere uw bloeddruk en hartslag in de gaten gehouden. U bent hier ongeveer een half uur. Dan wordt u, in bed, naar de dagbehandeling verplaatst waar u blijft overnachten. U mag pas de volgende ochtend onder begeleiding naar huis.

De dag na de operatie mag u douchen. Let er wel op dat de wond droog blijft. De pleister is waterbestendig en kan drooggedept worden. Laat de pleister twee weken zitten. De pleister is bevestigd op het hechtdraad. De hechting lost vanzelf op en mag niet verwijderd worden.

Waar u verder aan moet denken:
De eerste twee weken: niet uw armen omhoogheffen, niet sporten, de volle zon vermijden.
De eerste zes weken: voldoende rust nemen en geen fysiek inspannende handelingen – zoals in het huishouden, denk aan: stofzuigen, koken of zwaar tillen. Ook niet zwemmen of naar de sauna.

Het eerste jaar is het verstandig om het litteken te bedekken tegen de zon, zodat de wond niet verkleurt. Ontstaat er roodheid, zwelling, koorts of een open wond? Of zijn er andere zaken waar u ongerust over bent? Aarzel niet en neem contact op met de praktijk van Diana Gabriels.