BEFORE AND AFTERS

Buikwandcorrectie

Wat is een buikwandcorrectie?

Afhankelijk van leeftijd en gewicht treedt bij zowel mannen als vrouwen op den duur verslapping van de buik op. Bij mensen die last hebben gehad van overgewicht, of bij wie de huid slap en uitgerekt is geworden door zwangerschap, kan een zogenaamd vetschort ontstaan. Met behulp van deze behandeling kunnen we dat herstellen.

De arts kijkt samen met u – voor de spiegel – wat u mag verwachten na een dergelijke ingreep. De huidkwaliteit verandert niet na deze ingreep, de contouren wel. Wanneer geen sprake is van huidoverschot, maar van plaatselijke vetophopingen, kan liposuctie een oplossing bieden.

Als u deze behandeling overweegt, vinden wij het belangrijk dat u weet dat u – in ruil voor een strakkere buik – een enigszins opzichtig litteken zult krijgen. Het litteken loopt dwars over de onderbuik van de ene heup tot aan de buitenkant van de andere heup.
Over het algemeen geldt: hoe donkerder de huid, hoe langer het duurt voordat het litteken soepeler, dunner en minder zichtbaar wordt. Meestal wordt de navel opnieuw ingehecht, waardoor rond de navel ook een litteken ontstaat. Uiteraard doen onze ervaren plastisch chirurgen hun uiterste best de littekens zoveel mogelijk binnen de ‘bikini-grens’ te houden.

Een buikwandcorrectie kan u een aanzienlijk plattere buik geven. Maar deze ingreep is geen oplossing tegen overgewicht. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het resultaat van de operatie zal daarna beduidend beter zijn. Bent u een vrouw, dan is het verstandig om u na de laatste zwangerschap te laten opereren.

* De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

Carmen Morel

Carmen voor de buikwandcorrectie

Meer Before and Afters
carmen na

Carmen na de buikwandcorrectie

Carmen’s operatie
hennie voor

Hennie voor de buikwandcorrectie

Meer Before and Afters
hennie na

Hennie na de buikwandcorrectie

Hennie’s operatie

Wat zijn de voordelen van een buikwandcorrectie?

 • Opnieuw een strakke en platte buik

 • Mooiere contouren

 • De beste nazorgvoor een volledig herstel.

Wanneer ben ik geschikt voor een buikwandcorrectie?

U komt voor een buikwandcorrectie in aanmerking als u vetophopingen in de buikstreek hebt, die niet of moeilijk weg te krijgen zijn met behulp van dieet of oefeningen. De ingreep is ook geschikt als u door groot gewichtsverlies een losse huid hebt. Of als door ouderdom de elasticiteit van de huid is afgenomen. Ook vrouwen, die na enkele zwangerschappen hun buikspieren niet meer goed kunnen aanspannen, of een huidoverschot hebben gekregen, kunnen met deze behandeling hun buik weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen.

Bevindt het teveel aan huid zich alleen onder de navel, dan kunnen we volstaan met een mini-buikwandcorrectie. Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid en de spieren boven de navel, dan is een totale buikwandcorrectie (of buikwandplastiek) de beste oplossing.
Bij deze ingreep wordt het huidoverschot verwijderd en de navel naar boven verplaatst. Een buikwandcorrectie is een grote ingreep. U moet meestal een nacht blijven in onze kliniek.

Operatietechnieken

Mini-buikwandcorrectie

Bij een mini-buikwandcorrectie wordt de huid van de onderbuik verstrakt zonder dat daarbij de navel wordt verplaatst. Een mini-buikwandcorrectie is geschikt voor mensen bij wie het huidoverschot zich onder de navel bevindt. Zo kan er bij de ingreep maximaal tien centimeter huid worden verwijderd van direct onder de navel tot aan het schaambeen. Ook een mini-buikwandcorrectie zorgt voor littekens, maar onze plastisch chirurgen proberen deze te bepreken tot binnen de bikini-grens.

Al klinkt het niet direct zo, bij een mini-buikwandcorrectie gaat het om een grote ingreep waarbij de huid als het ware opnieuw wordt aangespannen. U komt enkel voor een mini-buikwandcorrectie in aanmerking wanneer het teveel aan huid zich onder de navel bevindt. Er wordt dan maximaal tien centimeter aan huidoverschot onder de navel verwijderd.

De plastisch chirurg maakt een licht gebogen horizontale insnede over uw schaamheuvel. Hierdoor vallen de littekens onder uw ondergoed en zijn ze het minst zichtbaar.

Vervolgens maakt de chirurg uw huid los van de onderliggende spier- en vetlagen. Het huidoverschot wordt weggesneden en het teveel aan vet zuigt de chirurg weg, indien dat zo is besproken. De mini-buikwandcorrectie duurt een tot twee uur.

Buikwandcorrectie Fleur-de-lis

Bij deze operatietechniek wordt weefsel van de buik van boven naar beneden getrokken en vanuit de flanken naar het midden. Het weefsel wordt van de buik over de buikspieren losgemaakt, waarna het huidoverschot wordt weggesneden. Daarnaast maakt de arts een extra verticale insnijding van het schaambeen naar het borstbeen. In de vorm van deze twee insneden kunt u de Franse lelie terugzien. Om die reden wordt de ingreep ook wel Fleur-de-lis, of anker-buikwandcorrectie genoemd.

Deze operatietechniek is voor mensen die een grote hoeveelheid gewicht hebben verloren en niet met een andere type buikwandcorrectie het gewenste resultaat krijgen. Ook mensen die zeer sterk zijn afgevallen – bijvoorbeeld door een streng dieet of maagverkleining – kunnen voor deze ingreep in aanmerking komen. De ingreep is ook geschikt als door ouderdom de elasticiteit van de huid is afgenomen. Of als de huid slap en uitgerekt is na enkele zwangerschappen. Bij een sterk vergrote buikomtrek biedt deze operatietechniek een goede uitkomst. Deze ‘anker’-buikwandcorrectie wordt alleen overwogen indien u een stabiel gewicht en voedingspatroon heeft.

Consult

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft. Zo gaan we het gesprek aan over wat u het meeste stoort aan uw buik en wat u hieraan zou willen veranderen. Ook bespreken wij welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en wat de nazorg inhoudt. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode die daarop volgt.

Daarna bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u eventueel gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie is. Klik hier om een afspraak te maken

Hoe gaat een buikwandcorrectie in zijn werk?

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. Deze behandeling is een uitgebreide ingreep. Daarom wordt u opgenomen en heeft u een overnachting. Voor de kleine buikwandcorrectie is dit niet van toepassing.

Tijdens de overnachting is er altijd een gediplomeerd verpleegkundige in de buurt zodat u optimale nazorg krijgt en uw eventuele vragen direct worden beantwoord.

Zoals besproken bij het eerste consult:

 • Een buikwandcorrectie wordt altijd uitgevoerd onder narcose door een ervaren plastisch chirurg

 • De chirurg maakt eerst een licht gebogen horizontale snede boven de schaamheuvel

 • Huid en vet worden tot aan de ribbenboog losgemaakt, terwijl de navel op de onderliggende spierlaag blijft vastzitten

 • De chirurg brengt zo nodig de uitgerekte buikspieren bij elkaar op de normale plaats

 • De overtollige huid en het teveel aan vet worden verwijderd en de navel wordt op een nieuwe plaats ingehecht

 • Alle hechtingen zijn onderhuids en lossen vanzelf op. Het enige wat overblijft is een dun streepje

 • Eventuele drains vangen tijdens de eerste 24 tot 48 uur het overtollige wondvocht op. De drains worden verwijderd voordat u naar huis

 • De behandeling duurt ongeveer 2 uur.

Wat kan ik na een buikwandcorrectie verwachten?

Wanneer u bijkomt uit de narcose, kunt u zich slap en moe voelen. Na de operatie is de buikhuid verbonden en ligt u met gebogen heupen in bed. Dat is nodig om de spanning op de wondranden te verminderen. In sommige gevallen komen er twee slangetjes (drains) uit uw buik om eventueel bloed en/of wondvocht af te voeren. Meestal worden deze drains de dag na de operatie verwijderd.

Wanneer mag ik naar huis?

U mag de kliniek verlaten op het moment dat uw plastisch chirurg en anesthesist dit verantwoord vinden. Het bewustzijn, de ademhaling en bloeddruk moeten stabiel zijn. Ook moet u iets gegeten en gedronken hebben. U moet kunnen zitten en lopen en u moet hebben geplast.
U kunt dan de volgende dag weer naar huis, maar u mag niet zelf autorijden. Wij adviseren u iemand te regelen die u naar huis kan brengen. Het gebruik van openbaar vervoer raden wij af.

Napijn en herstel

Na de operatie heeft u waarschijnlijk niet veel pijn, maar als het nodig is, krijgt u pijnstillers. Doordat uw buikspieren opnieuw aan elkaar zijn gezet, kunt u na de operatie pijn en ongemak hebben bij hoesten, lachen en persen. Na de operatie heeft de buikwand de eerste twee weken nodig om te genezen. Wij adviseren:

 • De eerste twee weken rust houden, in ieder geval geen zwaar lichamelijk werk verrichten

 • De eerste 24 uur na de operatie dient er een volwassen persoon bij u te blijven

 • Bestuur in de eerste 48 uur na de operatie geen voertuig vanwege de nawerking van de narcose

 • Drink gedurende de eerste week na de ingreep geen alcohol vanwege de nawerking van de narcose

 • Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken

 • Sporten mag weer na 6 weken

 • Ga de eerste 6 weken niet zwemmen of naar de sauna

 • Roken en alcohol hebben een ongunstige werking op de genezing en het herstel – probeer dit even te laten.

De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het is belangrijk om de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot te stellen. Door de zon kunnen ze ‘inbranden’ en daardoor blijven ze meer zichtbaar. Houd de littekens bedekt of smeer ze in met een zeer hoge beschermingsfactor.