Transgender verhalen
jessie mayaNa
VoorNa

Transgender

Wat is vervrouwelijking?

Een lichaam vervrouwelijken, houdt in dat je met bepaalde behandelingen een vrouwelijk uiterlijk aan het lichaam geeft. Met ‘een vrouwelijk uiterlijk’ bedoelen we: het uiterlijk dat in onze maatschappij meestal als typisch vrouwelijk wordt gezien.

Met kleding, haar en houding kunt u het nodige veranderen op het vlak van genderexpressie. Toch kiezen veel transgenders (die geboren zijn in een mannelijk lichaam) ervoor om het lichaam aan te passen aan het eigen gendergevoel. Zelfs na jarenlange hormoontherapieën hebben de meeste transgendervrouwen te weinig borstweefsel voor een voldoende vrouwelijk profiel. Een borstvergroting is dan ook voor velen een wens. En bij Praktijk Gabriels een mogelijkheid. Bovendien kunt u bij ons terecht voor een gratis borstvergroting door middel van een subsidieregeling. In deze regeling staat opgenomen dat een transgender vrouw onder voorwaarden* eenmalig een subsidie kan aanvragen ten behoeve van het operatief plaatsen van borstprotheses. De hoogte van de subsidie is €3.830,- en eindigt op 1 februari 2024. Klik hier om subsidie aan te vragen. 

Neem een kijkje op ons YouTube kanaal om de operatie van transgendervrouw Jessie Maya te bekijken.

* De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

Hoe gaat een borstvergroting bij een transgender in zijn werk?

Via drie incisies worden borstprothesen ingebracht en achter de borstspier geplaatst: door een kleine snede in de oksel, aan de rand van de tepelhof, of ter hoogte van de plooi onder de borsten.

Bij transgendervrouwen wordt meestal gekozen voor prothesen met een wat bredere basis. Ze worden zo dicht mogelijk bij elkaar in het midden ingebracht. Door de natuurlijke ligging van de tepels (iets naar buiten) en de iets bredere borstkas, kan het vaak niet anders dan dat de borsten uiteindelijk iets verder uit elkaar liggen dan bij de gemiddelde biologische vrouw.

Als u rookt, raden wij u sterk aan hier vier weken voor de operatie mee te stoppen.

Borsten na hormonale medicatie

450 cc boven de borstspier

700 cc boven de borstspier

Wat zijn de voordelen van een borstvergroting bij een transgender?

 • Accentueert uw vrouwelijkheid

 • Past uw lichaam aan, aan uw eigen gendergevoel

 • Duur van de operatie is 1 uur

 • Hersteltijd is 7 tot 14 dagen.

Wanneer ben ik geschikt voor een ingreep als transgender?

De chirurg bekijkt tijdens het eerste consult of u een geschikte kandidate bent en welke procedures u kunnen helpen om een meer vrouwelijke uitstraling te verkrijgen. Omdat het borstweefsel bij een man niet veel verschilt van het borstweefsel van een vrouw, is er feitelijk weinig verschil tussen een borstvergroting bij een transgender of een genetische vrouw.

Genetische vrouwen hebben wel meer vetweefsel in hun borsten dan transvrouwen. Maar als u een vrouwelijke hormonenkuur volgt, kan het vetweefsel aardig aandikken.

Consult

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandeling te maken hebben. We bespreken wat u het meeste stoort aan uw lichaam en wat u hieraan zou willen veranderen. Ook komen de methodes en operatietechnieken aan bod. We onderzoeken welke ingreep het beste bij u past, welk resultaat u mag verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe de nazorg eruitziet. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode daarna.

Tijdens het eerste consult bekijkt de plastisch chirurg ook of u een geschikte kandidaat bent voor een borstvergroting. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventuele medicijngebruik. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moet u hier minimaal een week voor de behandeling mee stoppen. De volgende artsen zijn gespecialiseerd in transgender ingrepen: dr. Wouter Jurgens, drs. Patrice Grabietz & dr. Dries Opsomer.

Wat kan ik na een borstvergroting als transgender verwachten?

 • De dag na de operatie mag u douchen. Let er wel op dat de wond droog blijft. De pleister is waterbestendig en kan worden drooggedept.

 • Laat de pleister zitten tot de eerste nacontrole. De pleister is bevestigd op het hechtdraad. De hechting lost vanzelf op en mag niet verwijderd worden. Na twee weken vindt de eerste nacontrole plaats, worden de pleisters verwijderd en worden eventuele knoopjes afgeknipt.

 • Draag een goed ondersteunende, postoperatieve bh zonder beugels. De beha moet niet te strak zitten, maar wel goed aansluiten. Draag de beha altijd – dag en nacht – gedurende zes weken na de operatie.

 • Neem voldoende rust en vermijd fysiek inspannende handelingen, zoals het huishouden (denk aan: stofzuigen, koken of zwaar tillen). Hef uw armen niet omhoog en sport niet gedurende de eerste twee weken na de operatie.

 • De eerste zes weken mag u niet zwemmen of naar de sauna.

 • Vermijd de volle zon tijdens de eerste twee weken na de operatie. Het eerste jaar is het verstandig om het litteken te bedekken tegen de zon zodat de wond niet verkleurt.

 • Ontstaat er roodheid, zwelling, koorts of een open wond? Of zijn er andere zaken waar u ongerust over bent? Aarzel niet en neem contact op met de praktijk van Diana Gabriels.

10% korting op vrouwendag. Klik hier voor meer informatie