BEFORE & AFTERS

Clitoriskapcorrectie

Wat is een clitoriskapcorrectie?

De clitoriskap wordt ook wel clitoriscapuchon genoemd. Het is de huid die boven de clitoris zit, en de clitoris afdekt en beschermt. Sommige vrouwen hebben last van overtollige huid rond de clitoris. Dat kan vervelend zijn omdat de clitoris daardoor bijvoorbeeld moeilijker te stimuleren is. Ook ondervinden vrouwen er hinder van bij het dragen van strakke broeken. Of ze vinden het gewoon niet mooi.
Over het algemeen is een clitoriskapcorrectie een relatief kleine ingreep, waarbij het formaat, de vorm of symmetrie van de clitoriskap in verhouding wordt gebracht met de schaamlippen en/of het lichaam.

Wat zijn de voordelen van een schaamlipcorrectie?

  • Minder overschot aan huid of weefsel

  • Lokale verdoving of narcose mogelijk

  • Behandeling mogelijk binnen twee weken

  • Een veilige ingreep.

Wanneer ben ik geschikt voor een clitoriskapcorrectie?

U komt in aanmerking voor een clitoriskapcorrectie, als u last heeft van overtollig huid rond de clitoris. Hiervan kunt u hinder ervaren bij uw dagelijkse activiteiten. Ook moet u minimaal 18 jaar oud zijn voor deze ingreep – dit is wettelijk verplicht.

Hoe gaat een clitoriskapcorrectie in zijn werk?

Deze ingreep wordt onder lokale verdoving uitgevoerd – u gaat niet onder narcose. Voor de ingreep wordt het gebied verdoofd, van de behandeling zelf voelt u niets.

Links en rechts naast de clitoris wordt het overtollige weefsel verwijderd. De clitoris zelf en de huid boven de clitoris worden niet behandeld – het gevoel in de clitoris blijft hetzelfde. Een clitoriskapcorrectie duurt gemiddeld niet langer dan 30 minuten.

Consult

Voor de clitoriskapcorrectie kan worden uitgevoerd, gaat u in gesprek met onze cosmetische gynaecologe: Joke Haartsen. U kunt tijdens dit consult aangeven wat uw klachten zijn, waarom u een clitoriskapcorrectie wilt laten uitvoeren en wat u verwacht van de ingreep. Uiteraard heeft u ook de gelegenheid om vragen te stellen. Drs. Haartsen is iedere woensdag aanwezig bij Praktijk Gabriels van 10:00 uur tot 20:00 uur.

Wat kan ik verwachten na een clitoriskapcorrectie?

De schaamlippen kunnen langere tijd gezwollen blijven. Het kan 6 tot 10 weken duren voordat de zwelling geheel is weggetrokken. Ook kunt u een langdurig dof gevoel van de huid ervaren. Deze klachten zijn vrijwel altijd tijdelijk. Het litteken kan aanvankelijk hard aanvoelen – dit verdwijnt in de loop van enkele maanden, dan wordt het litteken zachter.

Handdoek

Het is niet verstandig om na de behandeling op een zitring of zwemband te zitten, omdat de zwelling dan groter wordt. Wij raden u aan om op een opgerolde handdoek te gaan zitten. Daarmee bootst u een drukverbandje na.

Wij vragen u ook op de dag van de behandeling een handdoek mee te nemen. Om zwelling te voorkomen/beperken, kunt u dan – direct na de behandeling – op de terugweg op de handdoek zitten.

Koelen

Als de ingreep is uitgevoerd, ontstaat er een zwelling rondom de clitoris. Het is belangrijk dit gebied direct na de ingreep – iedere 10 minuten! – te koelen en dit twee of drie dagen regelmatig te blijven doen. Ook met het koelen kan het clitorisgebied langere tijd gezwollen blijven. Het kan, zoals gezegd, 6 tot 10 weken duren voor de zwelling helemaal is weggetrokken. Maar met het koelen zorgt u ervoor dat de zwelling zo beperkt mogelijk is.

Het kan ook zijn dat de huid langdurig dof aanvoelt. Deze klachten zijn vrijwel altijd tijdelijk.

In de loop van enkele maanden, wanneer de wond aan het genezen is, verdwijnt de hardheid van de huid en wordt het litteken zachter. Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, hangt af van de aard ervan. Bespreek dit met de cosmetisch gynaecoloog.

Seks en sport

We raden u aan om tot 6 weken na de operatie geen seksueel contact te hebben en niet te sporten. Daarnaast is zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen niet aan te raden. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

ALLE BEHANDELINGEN COSMETISCHE GYNAECOLOGIE

Labia correction, Clitoris cap correction & Vaginal narrowing with the unique Praktijk Gabriels method.