BEFORE & AFTERS

littekencorrectie

Wat is een littekencorrectie?

Vrouwen houden na de bevalling vaak een litteken over door een ingeknipte vagina of door scheurtjes die door de bevalling zijn ontstaan. Ook de schaamlippen kunnen schade hebben ondervonden. Correctie van een litteken is een van de meest voorkomende operaties in de cosmetische gynaecologie.

De bedoeling van een littekencorrectie is dat het litteken ‘mooier’ wordt gemaakt. Het kan nooit helemaal worden verwijderd, maar een littekencorrectie kan u wel helpen het minder opvallend te maken.

Het is belangrijk om te weten dat een litteken pas kan worden gecorrigeerd, wanneer het helemaal is hersteld.

Hoe gaat een littekencorrectie in zijn werk?

Een littekencorrectie is een eenvoudige ingreep. Over het algemeen wordt de behandeling onder lokale verdoving uitgevoerd middels enkele prikjes in het operatiegebied. Vervolgens wordt het gehecht met oplosbare hechtingen. Tijdens het consult wordt u door de chirurg geïnformeerd over hoe u zich het beste kunt voorbereiden op de behandeling. Een littekencorrectie duurt gemiddeld niet langer dan 45 minuten.

Tijdens de behandeling zult u niks voelen vanwege de verdoving. Een paar uur na de ingreep zal de verdoving zijn uitgewerkt en kan het gebied gevoelig zijn. Hiervoor kunt u paracetamol innemen, dat is in de regel voldoende.

Wanneer ben ik geschikt voor een littekencorrectie?

U komt in aanmerking voor een littekencorrectie, wanneer uw vagina tijdens de bevalling is ingescheurd of ingeknipt. Soms geneest het litteken niet helemaal zoals u zou willen en kunt u hier last van ondervinden. Ook moet u minimaal 18 jaar zijn, dat is een wettelijke eis voor deze ingreep.

Consult

Voordat de littekencorrectie kan worden uitgevoerd, komt u op consult bij onze cosmetisch gynaecologe: Joke Haartsen. Tijdens dit gesprek kunt u aangeven waar u last van hebt, waarom u graag een littekencorrectie wilt laten uitvoeren en wat de wensen zijn. Uiteraard is er ook alle ruimte om vragen te stellen. Drs. Haartsen geeft u informatie over de ingreep en advies over de behandeling die het beste bij uw wensen past.

Bent u geïnteresseerd in een littekencorrectie en wilt u een gesprek inplannen met drs. J. Haartsen?

Wat kan ik verwachten na een littekencorrectie?

Ongeveer een uur na de ingreep is de verdoving uitgewerkt en zal het gebied rondom het litteken gevoelig aanvoelen. Heeft u hier veel last van, neem dan paracetamol. Na de ingreep is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het litteken. Er mag bijvoorbeeld niet te veel spanning op de wond komen. 

Het kan zes tot tien weken duren voordat de zwelling geheel weggetrokken is. Een langdurig dof gevoel van de huid is normaal, maar vrijwel altijd tijdelijk. Het litteken kan aanvankelijk hard aanvoelen. Dit verdwijnt in de loop van enkele maanden. Het litteken wordt dan zachter.

Wanneer u weer de dagelijkse gang van zaken kunt oppakken, hangt af van het soort activiteiten dat u normaal gesproken verricht. Bespreek dit met de cosmetisch gynaecoloog.

We raden u aan om tot 6 weken na de operatie geen seksueel contact te hebben en niet te sporten. Daarnaast is zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen niet aan te raden. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk druk komt te staan op de wond(en).

Een half jaar na de ingreep bent u volledig hersteld van de ingreep en is het resultaat optimaal.

Koelen

Als de ingreep is uitgevoerd, ontstaat er een zwelling rondom de clitoris. Het is belangrijk dit gebied direct na de ingreep – iedere 10 minuten! – te koelen en dit twee of drie dagen regelmatig te blijven doen. Ook met het koelen kan het clitorisgebied langere tijd gezwollen blijven. Het kan, zoals gezegd, 6 tot 10 weken duren voor de zwelling helemaal is weggetrokken. Maar met het koelen zorgt u ervoor dat de zwelling zo beperkt mogelijk is.

Handdoek

Het is niet verstandig om na de behandeling op een zitring of zwemband te zitten, omdat de zwelling dan groter wordt. Wij raden u aan om op een opgerolde handdoek te gaan zitten. Daarmee bootst u een drukverbandje na.
Wij vragen u ook op de dag van de behandeling een handdoek mee te nemen. Om zwelling te voorkomen/beperken, kunt u dan – direct na de behandeling – op de terugweg op de handdoek zitten.

ALLE BEHANDELINGEN COSMETISCHE GYNAECOLOGIE