Vaginavernauwing (perineoplastiek)

Wat is een vaginavernauwing?

Vaginale verslapping, of een te wijde vagina, kan het ongewenst resultaat zijn van een of meerdere bevallingen, overgewicht, constipatie, veroudering of spierkrachtverlies. De spieren zijn verslapt en hebben weinig spanning en kracht meer. En daarmee geen controle.

Als de vagina is verwijd en de spieren van het perineum slap worden en slecht worden ondersteund, ervaart u mogelijk een minder fijn seksleven. Een te wijde vagina kan ook klachten veroorzaken zoals ongewild urineverlies. In dergelijke gevallen kan vaginavernauwing een oplossing bieden.

Hoe gaat een vaginavernauwing in zijn werk?

De vaginavernauwing duurt 1 tot 2 uur en bestaat uit een dagopname. De behandeling wordt onder volledige narcose uitgevoerd. Dit houdt in dat het hele lichaam wordt verdoofd, waardoor u niets van de ingreep merkt. U gaat slapen en wordt wakker wanneer de vaginavernauwing is voltooid.

Een vaginavernauwing (ook wel: perineoplastiek) is een operatieve ingreep. De vagina wordt smaller gemaakt, doordat de spieren aan de ingang van de vagina naar elkaar toe worden gebracht. De ingang wordt nauwer en u krijgt ook meer controle over de spieren.

Wanneer ben ik geschikt voor een vaginavernauwing?

U komt in aanmerking voor een vaginavernauwing wanneer u, na bijvoorbeeld een bevalling, last heeft van een te wijde vagina. En daardoor minder plezier heeft tijdens het vrijen. Ook bent u geschikt voor een vaginavernauwing als u last heeft van stressincontinentie bij lichamelijke activiteiten. Vaginale droogheid kan ook een goede reden zijn om vaginavernauwing te overwegen. Door deze droogheid ontstaat er namelijk pijn tijdens het vrijen.

Wat zijn de voordelen van vaginavernauwing?

  • Geen pijn of gevoelsverlies meer tijdens het vrijen

  • Geen urineverlies meer

  • Uitgevoerd door de meest ervaren specialist in Nederland.

Consult

Voordat de vaginavernauwing kan worden uitgevoerd, komt u op consult bij onze cosmetisch gynaecologe, drs. Joke Haartsen. In dit gesprek kunt u aangeven waar u last van hebt, waarom u een vaginavernauwing wilt laten uitvoeren en wat de wensen zijn. Uiteraard is er ook alle ruimte om vragen te stellen. Drs. Haartsen geeft u informatie over de ingreep en advies over de behandeling die het beste bij uw wensen past.

Wat kan ik verwachten na een vaginavernauwing?

Direct na de ingreep blijft u nog een aantal uren in de kliniek. Zodra u zich goed genoeg voelt, en wij vinden dat het medisch verantwoord is, mag u dezelfde dag naar huis. Twee weken na de behandeling komt u terug voor de controleafspraak bij een van onze consulenten, of de behandelend arts.

Het gevoel tijdens het vrijen verbetert en ongewenst urineverlies neemt af. U krijgt meer zelfvertrouwen en een beter seksleven.

Uw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de ingreep. Het herstelproces bij een vaginavernauwing verloopt geleidelijk. Doorgaans zijn de eerste verbeteringen na een maand voelbaar. Hoewel de effecten bij iedereen anders zijn, ontwikkelen de resultaten zich in de drie tot zes maanden na de behandeling.

10% korting op vrouwendag. Klik hier voor meer informatie