Maagballon

Wat is een maagballon?

Een maagballon is een zachte siliconenballon, die via de mond en de slokdarm in de maag wordt geplaatst. De maagballon vult continu een deel van uw maag, zonder dat u daar iets van merkt. Dit geeft een verzadigd gevoel, waardoor het gemakkelijker wordt om de voedselinname te beperken en een nieuw voedingspatroon aan te leren. Uw lichaam went aan minder eten, waardoor het ook na het verwijderen van de maagballon goed is vol te houden.

Vergeleken met andere middelen, is de maagballon een uiterst veilige methode om de maaginhoud snel en drastisch te verkleinen. Er komt geen operatie aan te pas. Praktijk Gabriels helpt u graag in de strijd tegen de kilo’s.

Praktijk Gabriels fungeert voor de gastric bypass als bemiddelaar. U kunt zich bij ons in Barendrecht aanmelden en uw vervolgafspraken maken. U wordt behandeld onder de verantwoordelijkheid van, en in, een bariatrisch centrum (centrum voor gewichtsverlies) in België. 

annemarie voor

Annemarie voor de maagballon

Klik hier voor het verhaal van Annemarie
annemarie

Annemarie na de maagballon

Meer Before and Afters

Wat zijn de voordelen van een maagballon?

  • Mogelijk vanaf een BMI van 29

  • De ballon vult 80 procent van de maag

  • U verliest ongeveer 15 procent lichaamsgewicht zonder operatie

  • Een maagballon is veilig en geeft geen, of slechts weinig tijdelijke, bijwerkingen

  • U went aan een gezonde leefstijl en kunt daardoor ook na het programma op gewicht blijven

  • U geniet weer van eten en bewegen.

Wanneer ben ik geschikt voor een maagballon?

De maagballon is geschikt voor mensen die al van alles hebben geprobeerd om af te vallen, maar daarna nog meer zijn aangekomen. De maagballon is ook geschikt voor mensen met een extreem overgewicht, die niet voor een operatieve ingreep willen kiezen. U komt in aanmerking voor een maagballon vanaf een BMI van 29.

Hoe gaat het plaatsen van een maagballon in zijn werk?

Een maagballon is een zachte siliconen ballon die via de mond en de slokdarm in de maag wordt geplaatst om overgewicht tegen te gaan. De maagballon is een uiterst veilige methode om de maaginhoud snel en drastisch te verkleinen. Dit is namelijk een non-operatieve ingreep. Het inbrengen van de maagballon gebeurt met een lichte narcose.

Eerst wordt met een kleine camera, die vast zit aan een slangetje, via de mond gekeken of slokdarm, middenrif en maag in orde zijn. Wanneer alles goed is, kan het plaatsen van de maagballon beginnen. De lege, opgerolde maagballon wordt door middel van een ‘vulslang’ via uw mond in de maag geplaatst. Vervolgens vult de slang de ballon met 500 ml fysiologische zoutoplossing. Hierna wordt de ballon gesloten en is de ingreep voltooid.

Consult

Bariatrie’ is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: de maagballonmaagbandgastric sleeve en gastric bypass.

Wij begrijpen heel goed dat het een hele stap is om een eerste afspraak voor een bariatrische ingreep te maken. Daarom kunt u van ons verwachten dat wij u hierin – als u dat wilt, natuurlijk – volledig zullen ondersteunen. We raden u aan om uw partner, of een goede bekende, mee te nemen naar het eerste consult.

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandelingen te maken hebben. We bespreken met u wat u het meeste stoort aan uw lichaam en wat u eraan zou willen veranderen. Ook komen de methodes en operatietechnieken aan bod en onderzoeken we welke het beste bij u past. Maar ook welk resultaat u mag verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe de nazorg eruitziet. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt.

Tijdens het eerste consult bekijkt de consultant ook of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze. De consultant zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventueel medicijngebruik. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moet u hier minimaal een week voor de behandeling mee stoppen.

Na dit eerste consult kunt u de juiste keuze maken. Wij snappen dat er veel op u afkomt. Twijfel daarom niet als u na dit gesprek nog contact met ons op wilt nemen om navraag te doen.

Wat kan ik na het plaatsen van een maagballon verwachten?

Na de operatie verblijft u nog minstens 2 uur in de uitslaapkamer. Als uw lichaamsfuncties goed zijn en de arts heeft u ontslagen, dan mag u naar huis. Weet dat u de eerste week na de ingreep niet zelfstandig mag deelnemen aan het verkeer, tenzij anders vermeld door de arts.
Hanteer de eerste week ook geen gevaarlijke machines. Gebruik geen tabak, drugs of alcohol.

Roken vernauwt de bloedvaten en kan de wondgenezing of het algemene herstel verstoren. Het is daarom verstandig 4 weken voor tot 4 weken na de ingreep te stoppen met roken.

Het lichaam heeft een behandeling ondergaan en moet in zijn eigen tempo herstellen. Dit verschilt per persoon maar heeft altijd tijd nodig. De belangrijkste leefregels voor na de ingreep hebben wij voor u samengevoegd in onze folder Leefregels na bariatrie.

De dag na de operatie wordt u gebeld door het ondersteunende team van Praktijk Gabriels. Er wordt een afspraak gemaakt voor de eerste controle, na 2 weken. Zes maanden na de plaatsing heeft u een afspraak bij de arts voor het verwijderen van de maagballon. Deze termijn is gekozen omdat de fabrikant garandeert dat de maagballon gedurende deze periode niet zal lekken. Mocht de maagballon langer blijven zitten, en gaan lekken, doordat deze wordt aangetast door maagzuur, dan verlaat de vloeistof op natuurlijke wijze het lichaam.

Elk lichaam is uniek. Dit betekent dan ook ieder op zijn of haar manier en tempo zal afslanken. Wij kunnen geen garantie bieden hoeveel gewicht u zult verliezen binnen een half jaar. Natuurlijk zult u veel minder eten dan voorheen, maar het gaat hierbij ook om het soort eten dat u binnen krijgt.

Daarnaast raden wij aan om genoeg te bewegen tijdens dit proces, voor een mooier en sneller resultaat.

De gemiddelde gewichtsafname bij een maagballon is 15 tot 20 procent van uw lichaamsgewicht, indien u zich goed aan de leefregels houdt. Er bestaat dus de mogelijkheid om in 3 maanden ongeveer 20 kilo af te vallen met de maagballon.

Let op: Praktijk Gabriels fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 tot 39 omdat de risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden in Barendrecht (NL). Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in België behandeld.