Gastric bypass

Wat is een gastric bypass?

Bij deze operatie wordt de maag verkleind en wordt het spijsverteringskanaal omgelegd. ‘Gastric bypass’ betekent letterlijk: het omzeilen van de maag.
Met deze ingreep kunnen we ernstige vormen van overgewicht behandelen, vooral de zogeheten morbide obesitas. De maag wordt verkleind – soms tot nog maar 10 procent van zijn oorspronkelijke omvang – en verderop aangesloten op de dunne darm.

Een gastric bypass zorgt dat er minder voedsel kan worden ingenomen – een zogenaamde restrictieve ingreep. Maar ook, dat er minder voedsel kan worden opgenomen – dit wordt ook wel malabsorptie genoemd. Zo leidt de combinatie van kleinere maag en maagomleiding tot afvallen (gewichtsvermindering).

Praktijk Gabriels fungeert voor de gastric bypass als bemiddelaar. U kunt zich bij ons in Barendrecht aanmelden en uw vervolgafspraken maken. U wordt behandeld onder de verantwoordelijkheid van, en in, een bariatrisch centrum (centrum voor gewichtsverlies) in België. 

Wanneer ben ik geschikt voor een gastric bypass?

U moet

 • Minimaal 18 jaar zijn

 • Een BMI hebben dat hoger is dan 40 kg/m2 (BMI staat voor Body Mass Index – de verhouding tussen gewicht en lengte)

 • Minimaal 1 jaar geprobeerd hebben om op een andere manier, wel onder begeleiding, af te vallen

 • Een BMI hebben hoger dan 35 kg/m2, in combinatie met suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu, gewrichtsklachten en depressie

 • Bereid zijn om radicaal uw levenswijze en eetgewoonten te veranderen

 • Bereid zijn om regelmatig op medische controle te gaan

 • Geen overmatig alcoholgebruiker zijn.

natalia-voor

Natalia voor de Gastric Bypass

Natalia’s operatie
natalia-na

Natalia na de Gastric Bypass

Meer Happy Customer Stories
Jessica Heijns-voor

Jessica voor de Gastric Bypass

Meer Happy Customer Stories
Jessica Heijns-na

Jessica na de Gastric Bypass

Meer Before and Afters

Hoe gaat een gastric bypass in zijn werk?

Eerst maakt de arts als het ware een nieuwe, kleinere maag. Dat gebeurt door van het bovenste deel van de maag een kleiner maagzakje te maken. Deze nieuwe maag heeft het volume van ongeveer een espressokopje. Dit zorgt ervoor dat u minder kunt eten. Daarna wordt dit nieuwe maagzakje verbonden met de dunne darm. De doorgang naar de rest van de maag wordt afgesloten, maar de rest van de maag blijft wel in het lichaam.

Bij een gastric sleeve wordt het overige gedeelte van de maag verwijderd, bij de gastric bypass dus niet.
Ten slotte wordt het einde van de twaalfvingerige darm verbonden met de dunne darm. Dit zorgt dat het maag-, gal- en pancreassap alsnog in het voedsel terecht komen – deze sappen zijn nodig voor het verteren van het voedsel.

Consult

Bariatrie’ is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: de maagballonmaagbandgastric sleeve en gastric bypass.

Wij begrijpen heel goed dat het een hele stap is om een eerste afspraak voor een bariatrische ingreep te maken. Daarom kunt u van ons verwachten dat wij u hierin – als u dat wilt, natuurlijk – volledig zullen ondersteunen. We raden u aan om uw partner, of een goede bekende, mee te nemen naar het eerste consult.

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandelingen te maken hebben. We bespreken met u wat u het meeste stoort aan uw lichaam en wat u eraan zou willen veranderen. Ook komen de methodes en operatietechnieken aan bod en onderzoeken we welke het beste bij u past. Maar ook welk resultaat u mag verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe de nazorg eruitziet. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt.

Tijdens het eerste consult bekijkt de consultant ook of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze. De consultant zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventueel medicijngebruik. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moet u hier minimaal een week voor de behandeling mee stoppen.

Na dit eerste consult kunt u de juiste keuze maken. Wij snappen dat er veel op u afkomt. Twijfel daarom niet als u na dit gesprek nog contact met ons op wilt nemen om navraag te doen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gastric bypass?

Het grootste voordeel van de gastric bypass is dat u snel veel gewicht verliest en dus snel op een gezond gewicht kunt komen. Het is wel belangrijk om te vermelden dat de gastric bypass een hulpmiddel is. Het is namelijk mogelijk om na een gastric bypass weer aan te komen. Wanneer u uw levensstijl aanpast, en dus minder gaat eten en meer gaat bewegen, zult u uw gezonde gewicht behouden.

Een nadeel van de gastric bypass is dat de verteringssappen later bij het voedsel terechtkomen, waardoor het lichaam eten minder goed kan verteren.

Voordelen

 • Deze operatie heeft een gunstig effect op diabetes mellitus type 2

 • U heeft geen honger

 • Een gastric bypass verloopt via een kijkoperatie

 • De littekens zijn klein, waardoor u snel herstelt.

Mogelijke complicaties tijdens of na de ingreep

 • Naadlekkage – de arts moet nieuwe verbindingen maken om de maag optimaal te laten werken – deze kunnen soms gaan lekken

 • Braken

 • Galstenen

 • Vitaminetekort – na een gastric bypass zult u vitaminen moeten gaan slikken, omdat de kleine porties die u nu kunt eten, niet voor voldoende vitaminen zorgen

 • Dumping – ontstaat wanneer calorierijk voedsel te snel in de dunne darm terechtkomt. Denk hierbij aan suikers, vetten en koolhydraten. Doordat het bloed naar de darmen gaat, daalt de bloeddruk in de hersenen, waardoor u slaperig of duizelig kunt worden. Het kan ook hartkloppingen veroorzaken en u kunt overmatig gaan zweten.

Wat kan ik verwachten na een gastric bypass?

Een gastric bypass heeft een grote impact op uw leven. U moet anders en bewuster gaan eten doordat uw lichaam minder eten kan opnemen en verwerken. U moet na de maagverkleining dagelijks extra vitaminen innemen. Na de operatie moet u drie weken vloeibaar of gemalen voedsel eten, zodat de hechtingen in de maag goed kunnen genezen.

Ook is het belangrijk dat u uw leefstijl aanpast. Alleen hierdoor zult u blijvend slanker zijn. Dankzij uw gewichtsverlies heeft u minder gezondheidsklachten – deze kunnen zelfs verdwijnen. Ook zal de kwaliteit van uw leven sterk verbeteren.

Na de ingreep mag u meteen lopen en na gemiddeld twee dagen weer naar huis. Een dag na thuiskomst wordt u door ons gebeld voor het maken van een afspraak voor de eerste controle. Verder moeten de dieetafspraken duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan helpen wij u graag. Wij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar.

Controles
Twee weken na de ingreep heeft u een controle bij de bariatrisch verpleegkundige in de praktijk van Diana Gabriels. Na 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden en een jaar, heeft u opnieuw controles bij onze bariatrisch verpleegkundige.

Steeds wordt gekeken welke aanpassing er nodig is. Zijn er specifieke problemen, dan maken we hiervoor extra afspraken. Wij adviseren om na 6 maanden bloed te prikken bij de huisarts. Dit ter controle van de voedings- en vitaminegehalten in het bloed. Daarna wordt dit tenminste eenmaal per jaar herhaald. Bij tekorten kan gestart worden met aanvullende medicatie.

Vanaf het eerste jaar na de operatie, vindt tweemaal per jaar een controle plaats. Dit gebeurt over een periode van 5 jaar.

Lichaamsbeweging
De eerste 2 weken moet u voor een goede wondgenezing wat rustiger aandoen. Na deze 2 weken mag u, als de wonden goed hersteld zijn, weer alles doen.

Het is dan direct belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Dit heeft een positieve invloed op het eindresultaat. Door meer calorieën te verbranden, verliest u meer gewicht en stimuleert u de spieren. Kijk welke activiteiten bij u passen en doe wat u leuk vindt. Samen bewegen werkt vaak motiverend.

Zorg in elk geval dat u dagelijks minstens een half uur lichaamsbeweging krijgt. Doe bijvoorbeeld aan zwemmen, wandelen, joggen en/of fitness. Kleine veranderingen maken een groot verschil. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Ga (als dat mogelijk is) lopend naar afspraken en winkels. Parkeer de auto net iets verder weg.

Sporten en bewegen zullen uiteindelijk een logisch en vast onderdeel moeten worden van uw nieuwe manier van leven. Dat is gezonder en het helpt om uw nieuwe gewicht stabiel te houden. U krijgt dit beter en gemakkelijker voor elkaar onder begeleiding – denk aan een bewegingstherapeut of sporten in groepsverband.

 • Ongeacht of u wordt behandeld voor een gastric band, sleeve of bypass, bij een BMI kleiner dan 40 is het mogelijk om tot 100 procent van uw overgewicht te verliezen. Het streefgewicht is dan BMI 23-25.
  Is het BMI gelijk of hoger dan 40, dan verliest u statistisch gezien 70 procent van uw overgewicht.