Transvisiedag

Op deze dag richt Praktijk Gabriels zich op mensen met vragen rondom hun transitie. Ten eerste wordt de focus met name gelegd op het vervrouwelijken van het mannelijk gezicht, oftewel Facial Feminization Surgery (FFS). FFS is een combinatie van chirurgische ingrepen gericht op het verminderen van wat we noemen ‘mannelijke gelaatstrekken’, waardoor het gezicht een zachtere en meer vrouwelijke uitstraling krijgt. Een geboren man gaat in transitie om vrouw te worden.

Deze dag vindt plaats op zaterdag 12 oktober. Klik hier om een GRATIS consult in te plannen. 

Op uitnodiging van Diana Gabriels komen diverse FFS-specialisten, waaronder dr. Wim Verhaeghe, wat meer vertellen omtrent de behandelingen.

Dr. Wim Verhaeghe studeerde geneeskunde en tandheelkunde aan de UGent. Aan het UZ Gent specialiseerde dr. Verhaeghe zich als resident en als adjunct-kliniekhoofd.

Dr. Verhaeghe is een mond-, kaak- en aangezichtschirurg die daarnaast ook gespecialiseerd is in tandheelkunde en implantologie. Daarbovenop heeft hij een grote interesse in hoofd- en halsoncologie en de orthognatische chirurgie in het kader van dysgnathie, slaapapneu-syndroom en genderdysforie.

Klik hier voor transgender verhalen
Wim Verhaeghe

FFS-behandelingen:

 • Adamsappelreductie

 • Voorhoofdscorrectie

 • Verkleining kaakhoek

 • Genioplastiek (Kinoperatie)

 • Wenkbrauwlift

 • Haarlijnverlaging

Ook zijn er behandelingen voor een geboren vrouw die in transitie gaat om als man verder door het leven te gaan. Denk hierbij aan borstverwijdering. Hierbij wordt een mannelijke borstkas verkregen door:

 • het verwijderen van het teveel aan borstklierweefsel
 • indien nodig, door het verkleinen van tepel en tepelhof
 • een correctie van het overschot aan huid
 • het herpositioneren van de tepel

Bel om aan te melden naar 0180-439001 of mail naar info@praktijkgabriels.nl.

Transgender Zorgpad

Het is van belang om te weten wat de opties zijn, welke voorbereidingen er getroffen moeten worden en waar men rekening mee moet houden. Om het allemaal overzichtelijker te maken is er een zorgpad ontwikkeld. Dit transgender zorgpad legt duidelijk uit hoe het traject kan lopen.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten of te downloaden 

Het zorgpad biedt een overzicht van alle mogelijke opties en trajecten in de transgenderzorg. Om het nog duidelijker te maken is er een PDF opgesteld met uitleg over de verschillende trajectaspecten die er te zien zijn in het diagram hierboven.

Klik hier om de uitleg bij het diagram te downloaden

Het hele transitieproces is in dit zorgpad voorgesteld; maar dit betekent niet dat iedereen er voor moet kiezen om het hele traject van begin tot eind af te leggen. Een transgender traject is persoonlijk en verschilt daarom ook van persoon tot persoon.

Subsidieregeling

Subsidieregeling borstprothesen transgendervrouwen

In deze regeling staat opgenomen dat een transgender vrouw eenmalig een subsidie kan aanvragen ten behoeve van het operatief plaatsten van borstprotheses. De hoogte van de subsidie is €3.830,- en eindigt op 1 februari 2024. Aanvragen kan via www.dus-i.nl.

Wat houdt de subsidieregeling in?

De subsidieregeling is bedoeld voor transgender vrouwen die een borstvergroting met borstimplantaten willen. Met de subsidie betaalt u (een deel van) de kosten voor het operatief plaatsen van borstimplantaten en medische kosten die samenhangen met deze operatie. De hoogte van de subsidie is €3.830,-. Om de subsidie te krijgen moet u aan enkele voorwaarden voldoen.

Er zijn vijf voorwaarden waar u aan moet voldoen:

 U bent ingezetene van Nederland, wat betekent dat u langer dan 4 maanden in Nederland woont en bent hier ingeschreven bij een gemeente.
 U bent 18 jaar of ouder.
 U heeft een recente verklaring (maximaal 2 maanden oud) van een BIG-geregistreerde arts nodig. Dit kan een huisarts of medisch specialist zijn. In die verklaring verklaart de arts het volgende: 🔹 dat u minstens een jaar genderbevestigende hormonen (oestrogeenpleisters, -pillen, -gel) gebruikt op recept van een arts; óf 🔹 dat er medische gronden zijn waardoor u geen genderbevestigende hormoonbehandeling kan ondergaan; óf 🔹 dat u om medische redenen binnen een jaar bent gestopt met de genderbevestigende hormoonbehandeling.
 U heeft de operatie (het plaatsen van borstimplantaten) nog niet eerder ondergaan.
U kunt geen aanspraak maken op vergoeding voor de operatie via de zorgverzekering. Die vergoeding is er alleen wanneer er geen of nauwelijks borstgroei is. Daar is sprake van als er geen plooi onder de borst aanwezig is (inframammairplooi) en er minder dan 1 cm klierweefsel is, wat is aangetoond door een echo. Denkt u dat dit bij u het geval is of twijfelt u hierover? Neem dan contact op met ons.

Heeft u vragen?

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.